سال گذشته با خودم قرار گذاشتم هیچ کتاب تازهای نخرم مگر کتابهایی که مربوط به دانشگاه باشد و در کتابخانه هم موجود نباشد. موفق شدم و یک سال کتاب جدید نخریدم.
اگر به دنیای مینیمال علاقه داشته باشد احتمالا شعارتان این است که:
کمتر بیشتر است
زمانی که ما شعاری را برای خود انتخاب میکنیم، یا حتی زمانی که هنوز به مرحلهی انتخاب نرسیدهایم و جملهای را فقط هر از چندگاهی با خود تکرار میکنیم، احتمال این که این جمله در حوزههای مختلف سبب جهتگیری ما به سمت و سویی خاص شود، افزایش مییابد. من تصور میکنم آگاهی از این نکته به ما کمک میکند راحتتر انتخاب کنیم که:
تا چه حد و دقیقا در چه حوزههایی از زندگی میخواهیم از شعارمان استفاده کنیم و مهمتر از آن، چه جاهایی از آن استفاده نکنیم.
قصد من از نخریدن کتاب، کنترل عطش همیشگیم برای خرید کتاب و صرفا خرید آن بود. عطشی که کیفیت کتابهایی که میخواندم را پایین آورده بود و نصب دو برنامهی کتابخوان دیجیتال بر روی تلفن همراهم بیشتر از پیش به آن دامن زده بود. تخفیفهای همیشگی و در دسترس بودن کتابها در هر جایی مرا تشویق میکرد حتی کتابهایی که میدانستم هرگز نخواهم خواند را بخرم و طبق پیشبینیهایم هرگز آنها را نخوانم. این پرهیز یک ساله درسهای خوبی برای من داشت و کمکم کرد بتوانم برنامهی کتابخوانی خودم را سر و سامان بدهم. چند مورد از این درسها را در این نوشته آوردهام و تو میتوانی در آخر این نوشته یک نسخه از برنامهای که من برای کتابخوانی از آن استفاده میکنم را دانلود و از آن استفاده کنی. این برنامه به تو کمک میکند از وضعیت کتابخوانی خود آگاه شوی و رفتهرفته کیفیت مطالعات خود را افزایش دهی.
درسهایی از کتابخوانی مینیمال
- اجازه نده وسوسهی خواندن همهی کتابهای دنیا از راه به درت کند.
- هرگز خود را از خرید کتابهای تازه محروم نکن.
- خودت را به موضوعات همیشگی محدود نکن، هر کتاب یک دنیای تازه است که پس از خوانش آن آدم دیگری میشویم.
- هدفت را مطالعه از مشخص کن. با موفقیت گذراندن یک امتحان، چشیدن لذت مطالعه، افزایش تمرکز و خلاقیت، ایجاد عادت کتابخوانی یا افزایش دانش و معلومات ممکن است هدف تو باشد.
- هدفت را از انتخاب روش مینیمال مشخص کن. افزایش کیفیت مطالعه، عمق بخشیدن به یادگیری، کم کردن تعداد کتابها و یا صرفهجویی مالی میتواند از جمله این اهداف باشد.
- از خودت بپرس علت این که کتاب میخرید چیست؟ عشق به کتاب یا اعتیاد به خرید کتاب؟
- روش مطالعهی تو کدام است؟ تند خوانی یا کندخوانی؟
- از کدام روشهای کندخوانی استفاده میکن؟
- از کدام منابع به کتابهای خوب دسترسی پیدا میکنی؟ صرفا براساس تجربه از کتابی به کتاب دیگر میرسی یا از دیگران کمک میگیری؟
- بودجهای مشخص را به خرید کتابهای حوزهی تخصصیات اختصاص بده.
- از شب قبل کتابهای روز بعد را آماده کن تا زمانت برای تصمیم گیری در مورد این که کدام کتاب را بخوانی به هدر نرود.
- برنامهای عملی برای عمق بخشیدن به مطالعه داشته باش.
- تا میتوانی داستان بخوان.
- از زمانهای پرت برای مطالعه استفاده کن.
- عادت مطالعه و کتابخوانی را در خود پرورش بده.
میتوانی برای سهولت کار از برنامهی شخصی من استفاده کنی یا از آن ایده بگیری تا بتوانی برنامهی خودت را طراحی کنی.